El temps de la promesa

Contra la condició pòstuma o el temps en què tot s’acaba

El temps de la promesaEl temps de la promesa - En curso

Marina Garcés, Lluís Calvo, Llucia Ramis, Bernat Castany Prado, Eloy Fernández Porta


Informació general

L’interès humà per la finitud és tan antic com la pròpia autoconsciència de l’ésser. Apocalipsi, pulsió de mort o final de la Història. «És més fàcil imaginar la fi del món que la fi del capitalisme», s’atribueix tant a Slavoj Žižek com a Fredric Jameson. El realisme capitalista de Mark Fisher ja forma part del nostre marc de pensament, i el “rellotge de la fi del món” s’ha actualitzat a 90 segons de l’apocalipsi humà.

Jean-François Lyotard, així com altres postmodernistes, va teoritzar a finals del segle passat sobre la desaparició dels grans relats de la civilització occidental i de les seves respectives promeses. Es van exaltar els relats petits i es va insistir en la impossibilitat de generar una narració capaç d’englobar la nostra història en una totalitat.

Com llegim avui, dècades més tard, tot aquest aparell teòric? A Nova il·lustració radical, Marina Garcés parla de “la condició pòstuma”: a nivell mediàtic, acadèmic i cultural se’ns confronta amb la neces­sitat de pensar-nos des de l’esgotament del temps i des de la fi del temps. Però: quins temors i oportunismes alimenten aquests relats catastrofistes? Hem renunciat a la llibertat i a (la lluita per) la millora de les nostres condicions de vida? Si ha acabat alguna cosa, de quina es tracta? I què ha començat, en el seu lloc? Podem seguir imaginant finals?

Prometre, defensa Garcés a El temps de la promesa, pot ser una forma de rebel·lió que introdueixi la batalla pel valor de la paraula en un present incert i en un futur amenaçat.
 


Programa

02/10 - Marina Garcés: La condició pòstuma

09/10 - Bernat Castany Prado: La fi i la por

16/10 - Llucia Ramis: La sobreexplotació del territori

23/10 - Lluís Calvo: La fi de la comunitat

30/10 - Eloy Fernández Porta: Finalàndia. Una reflexió sobre el present entès com a cadena de conclusions


Bibliografia

Berbel Sánchez, SaraCastany Prado, Bernat, Obedecedario patriarcal, Nuevos cuadernos Anagrama, 2024
Boltanski, LucEsquerre, Arnaud, Enriquecimiento, Argumentos, 2022
Carrillo, NataliaLuque, Pau, Hipocondría moral, Nuevos cuadernos Anagrama, 2022
d'Eramo, Marco, Dominio, Argumentos, 2022
d'Eramo, Marco, El selfie del mundo, Argumentos, 2020
Fernández Porta, Eloy, Homo Sampler. Tiempo y consumo en la Era Afterpop, Argumentos, 2008
Fernández Porta, Eloy, Medianenas & milhombres, Crónicas, 2024
Gozalo Salellas, Ignasi, La excepcionalidad permanente, Nuevos cuadernos Anagrama, 2023
Guasch, Pol, Ofert a les mans, el paradís crema, Llibres Anagrama, 2024
Latronico, Vincenzo, Las perfecciones, Panorama de narrativas, 2023
Garcés, Marina, El temps de la promesa, Nuevos cuadernos Anagrama, 2023
Garcés, Marina, Nova il·lustració radical, Nuevos cuadernos Anagrama, 2017
Pacheco, Anna, Estuve aquí y me acordé de nosotros, Nuevos cuadernos Anagrama, 2024
Preciado, Paul B., Dysphoria mundi, Narrativas hispánicas, 2022
Calvo, Lluís, El segrest de la política, Nuevos cuadernos Anagrama, 2024
Srinivasan, Amia, El derecho al sexo, Argumentos, 2022
Serra, Clara, El sentido de consentir, Nuevos cuadernos Anagrama, 2024
Žižek, Slavoj, Como un ladrón en pleno día, Argumentos, 2021

Places: 40 persones
Qualsevol dubte o informació extra, ens podeu contactar a academia@anagrama-ed.es
Comparteix
02/10/2024 - 30/10/2024
19 h a 20.30 h
La Central del Raval (curs presencial)
80€ (5 sessions)
- Funcionament del curs: El curs és totalment presencial, les sessions es duran a terme a La Central del Raval, els dies i les hores estipulats en el calendari anunciat. Les sessions no es gravaran. Aforament: 40 places - Condicions d'inscripció: Les inscripcions poden tramitar-se a través d'aquesta web o a la caixa de la llibreria. Si t'inscriu's a través de la web rebràs un correu de confirmació amb el full d'inscripció i el rebut del curs. Si no l'has rebut contacta'ns a: academia@lacentral.com Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit. Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula. Els antics alumnes tenen un 5% de descompte. La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia. Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614 Curs impartit en català
Marina Garcés

Marina Garcés


Marina Garcés (Barcelona, 1973) és filòsofa, autora, professora de la Universitat Oberta de Catalunya i impulsora del col·lectiu Espai en Blanc i de l'Escola de Pensament del Teatre Lliure. A Anagrama ha publicat Nova il·lustració radical i El temps de la promesa.


Lluís Calvo

Lluís Calvo


Lluís Calvo (Saragossa, 1963) és poeta, narrador, crític literari i assagista, àmbit en què ha publicat Les interpretacionsBaules i llenguatgesEl meridià de ParísL’infiltratEls llegatsTransfiguracions El dilema de l’amor. En Anagrama ha publicat El segrest de la política.


Llucia Ramis

Llucia Ramis


Llucia Ramis (Palma, 1977) és periodista i escriptora. Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa al diari La Vanguardia i col·labora a Catalunya Ràdio, RAC1 i TV3. El 2018 va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb Les possessions.


Bernat Castany Prado

Bernat Castany Prado


Bernat Castany Prado (Barcelona, 1977) es escritor y profesor en la Universidad de Barcelona. En Anagrama ha publicado los ensayos Una filosfía del miedo y Obedecedario patriarcal. Estrategias para la desobediencia, en coautoría con Sara Berbel Sánchez.

Fotografía © Laura Rosal.


Eloy Fernández Porta

Eloy Fernández Porta


Eloy Fernández Porta (Barcelona, 1974) es doctor en Humanidades por la Universitat Pompeu Fabra, con Premio Extraordinario de Doctorado. Ha publicado trece libros de «crítica mutante cuyas ideas se metamorfosean en estilo y forma narrativas» (Christine Henseler). 



Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.