El Premi Llibres Anagrama de Novel·la, en llengua catalana, es concedirà anualment. El guardó, amb una dotació de 6.000 euros en concepte d'avançament de drets d'autor, s'entregarà el tercer dilluns del mes de gener.

La col·lecció Llibres Anagrama va començar a publicar-se el febrer de 2014 amb Ampliació del camp de batalla de Michel Houellebecq; a principis de 2019 arribarà als 60 títols.Premiats

5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2020Reunit a Barcelona el 19 de desembre de 2019 per celebrar la deliberació final, el jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé ha decidit atorgar el 5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la, dotat amb 6.000 euros i al qual s’han presentat 28 originals, a l’obra

No soc aquí,  d’Anna Ballbona (presentada amb el pseudònim

de Duccio Tessari i el títol Potser un do).

Així mateix, el jurat recomana la publicació de l’obra Terres mortes, de Núria Bendicho.

En paraules dels membres del jurat:

«“És clar que és una idea vaporosa, estrambòtica i aleatòria, això que s’anomena tronc familiar”, mira de consolar-se la narradora al principi de la novel·la. Però ella acaba descobrint –i nosaltres també– fins a quin punt allò que després de Natalia Ginzburg coneixem com a “lèxic familiar” la manté incrustada en aquell tronc. El do de la protagonista (i de l’autora) de No soc aquí és la capacitat de desmuntar-lo, el lèxic familiar, a través d’una ironia fina, precisa i invisible que desactiva aquells fantasmes vaporosos, estrambòtics, aleatoris, intransferibles i paralitzants, i els converteix en literatura amb valor universal», Mita Casacuberta.

 

«Ja fa temps que l’Anna Ballbona és conscient de la particularitat de la seva experiència. Tampoc és cap novetat que tingui el talent i la lucidesa necessaris per transformar-la en una literatura que respira genuïnitat. L’altura del salt que ha fet a No soc aquí rau en la profunditat de la tesi que planteja i en el coratge que deu haver necessitat per escriure-la, només a l’abast d’una autora que s’hi està deixant la pell. Quatre anys després de Joyce i les gallines, l’Anna torna a la Renfe i al polígon, al món de la pagesia alliberada de qualsevol romanticisme, per escriure una novel·la sobre educació i herència, però també sobre desclassament i dret a la transformació. Mireu que fàcil i que bé que ho diu ella: “Al final, a casa t’ensenyen el que voldries i el que no voldries i, a partir d’aquí, tu t’apanyes com pots”», Guillem Gisbert.

«No soc aquí ens endinsa en la vida d’una família que fa quatre dies vivia a la perifèria rural de Barcelona: un món de pagès que no respon al tòpic, un tipus de vida que ha estat arrasat pel teixit urbà i del qual aquesta novel·la n’és un testimoni i un esplèndid retrat», Imma Monsó.

«No soc aquí es llegeix com l’itinerari d’una intuïció que necessita ser confirmada. Des d’un paisatge que és tant físic com moral, a la frontera on coincideixen la vida de pagès, l’autopista i el polígon industrial, la Mila va descrivint i desbrossant el món que l’ha vist créixer per destriar-ne allò que la fa ser qui és. Amb un gest descregut i un notable sentit de l’humor, Anna Ballbona demostra un gran talent per traçar el recorregut de qui intenta viure sense prejudicis ni manies heretades –el triomf d’una desclassada, si es vol», Jordi Puntí.

Bases 2021


1. Poden optar al Premi Llibres Anagrama de Novel·la, de caràcter anual, els autors que hi presentin una novel·la original i inèdita en llengua catalana. Un requisit indispensable és que la novel·la no estigui presentada a cap altre premi i que  l’autor disposi de tots els drets d’explotació de l’obra en qualsevol format i modalitat d’edició.

2. Les obres s’hauran de presentar en folis mecanografiats a doble espai i en una sola cara. Cal enviar-ne un original imprès, enquadernat o cosit, a Editorial Anagrama, carrer Pedró de la Creu, 58, 08034 Barcelona, i una còpia digital en qualsevol suport electrònic a mmiquel(@)anagrama-ed.es. 

3. Els originals s’hauran d’enviar amb el nom, cognoms i domicili de l’autor, a l’adreça indicada més amunt. Les obres, acompanyades d’una breu nota biobibliogràfica, es poden presentar amb pseudònim, i en aquest cas és indispensable que el nom, cognom i domicili de l’autor s’afegeixin en un sobre a part. La data de presentació d’originals s'anunciarà properament.

4. L’autor de l’obra guanyadora rebrà, en l’acte de signatura del contracte –que tindrà una durada de quinze anys–, la quantitat de 6.000 euros en concepte d’avançament de drets d’autor, que es fixa en el 10% del preu de venda del llibre. En el cas d’una edició de butxaca, l’autor rebrà el 6 % del preu de venda dels exemplars venuts; en el cas d’una edició digital, el 25% dels ingressos nets de l’editor.

5. L’autor de la novel·la guanyadora cedeix a Editorial Anagrama el dret exclusiu d’explotació de la novel·la en qualsevol format i en totes les modalitats, per a tot el món. L’editorial també es reserva en exclusiva els drets de traducció per a l’edició en tots els idiomes, pels quals l’autor rebrà un 80% de les quantitats percebudes per l’editorial.

6. Editorial Anagrama es limitarà a acusar recepció de les obres degudament presentades al concurs dins el termini indicat, i no es compromet a mantenir correspondència amb els candidats al premi ni a facilitar-los informació sobre la classificació de les novel·les.

 7. El premi s’entregarà el tercer dilluns del mes de gener de 2021.

 8. El jurat està format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí i Isabel Obiols i Silvia Sesé en representació de l’editorial. El premi pot ser declarat desert.

 9. Editorial Anagrama tindrà una opció preferent per decidir la publicació de les obres presentades i no premiades.

10. Un cop adjudicat el premi, les obres no premiades sobre les quals l’editor no exerciti l’opció indicada més amunt seran destruïdes sense que es pugui presentar cap reclamació en aquest sentit. Tampoc no es respon de la pèrdua de cap original atribuïble a correus o a tercers.

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.