El Premi Llibres Anagrama de Novel·la, en llengua catalana, es concedirà anualment. El guardó, amb una dotació de 12.000 euros en concepte d'avançament de drets d'autor, s'entregarà el tercer dilluns del mes de gener.

La col·lecció Llibres Anagrama va començar a publicar-se el febrer de 2014 amb Ampliació del camp de batalla de Michel Houellebecq. Premiats

9è Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2024Reunit a Barcelona el 21 de desembre de 2023 per celebrar la deliberació final, el jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé ha decidit per unanimitat atorgar el 9è Premi Llibres Anagrama de Novel·la, dotat amb 12.000 euros i al qual s’han presentat 106 originals, a l’obra:

Com el so d’un batec en un micròfon, de Clara Queraltó.

 

En paraules de membres del jurat:

 

«Una novel·la especular, amb ressons inquietants d’aquella “mena d’amor” que Trabal va convertir en un vals inaturable», Mita Casacuberta.

«Una faula incòmoda que ens recorda que les primeres etapes de l’amor són, en el fons, una forma de prejudici», Guillem Gisbert.

«La troballa de la història no rau tant en el punt de vista femení que ens explica un enamorament d’estiu on ella creu marcar els passos, sinó en el masculí que, tot desfent-los, ens revela el contingut de la seva silenciosa submissió», Imma Monsó.

«La idea del batec no és solament una metàfora, sinó també una veritat que marca el ritme, l’estil i les emocions d’aquesta novel·la», Sergi Pàmies.

«Amb una prosa diàfana i compromesa, gràcies a uns personatges propers, Clara Queraltó ens convida a contemplar els gestos de la seducció amorosa en l’era del “no és no” i l’empoderament feminista», Jordi Puntí.

 

 

Amb el carnet de conduir acabat d’estrenar, la Gabriela puja a passar l’estiu al poble de l’avi, on guanyarà el primer sou fent la substitució de la bibliotecària durant les vacances. És el dia de Sant Joan, i al cap li reverberen en sentits oposats l’espessor d’una ressaca i la lleugeresa de saber que, tard o d’hora, les amigues li perdonaran que ahir desaparegués amb la cita d’una d’elles. Tampoc n’hi va haver per tant, es diu. Un cop instal·lada, surt disparada a banyar-se al llac de sempre.

Alhora, el Quim escolta amb sordina les indicacions del propietari de la casa que ha llogat amb uns amics per passar un parell de mesos de teletreball i descans. Irritable, se li ha ficat, entre orella i orella, l’eco persistent d’una revetlla que preferiria oblidar. Com una cançó enganxosa. Un cop instal·lat, surt a cremar excessos amb la dosi d’exercici de rigor, però a la bicicleta que ha trobat pel mas se li trenca la cadena i canvia el pedaleig per unes braçades en un llac que hi ha a la vora.  

Com el so d’un batec en un micròfon explora els mecanismes de la seducció i de l’atracció entre contraris. Amb una llengua precisa i un estil depurat, Clara Queraltó ha donat forma a un joc de miralls absorbent i pertorbador que funciona amb precisió mil·limètrica.

Bases 2025


1. Poden optar al Premi Llibres Anagrama de Novel·la, de caràcter anual, els autors que hi presentin una novel·la original i inèdita en llengua catalana. Un requisit indispensable és que la novel·la no estigui presentada a cap altre premi i que  l’autor disposi de tots els drets d’explotació de l’obra en qualsevol format i modalitat d’edició.

2. Els originals hauran d'enviar-se en PDF, a doble espai i amb les pàgines numerades al correu electrònic manuscritos@anagrama-ed.es. IMPORTANT: l'assumpte del correu haurà d'indicar “Premi Llibres Anagrama 2025” seguit del títol de la novel·la. 

Només serà necessari enviar per correu postal la plicaamb les dades personals (nom, cognoms, domicili i telèfon de contacte de l'autor) i del manuscrit (títol i pseudònim, si cal) a la següent adreça: Editorial Anagrama, carrer Pau Claris, 172, Principal 2a, 08037, Barcelona, Espanya. 

3. Els originals s’hauran d’enviar amb el nom, cognoms i domicili de l’autor, al correu electrònic indicat més amunt. Les obres, acompanyades d’una breu nota biobibliogràfica, es poden presentar amb pseudònim, i en aquest cas és indispensable que el nom, cognom i domicili de l’autor s’afegeixin en un document a part. La convocatòria per a la recepció d'originals estarà oberta des del 2 de setembre fins al 14 d’octubre de 2024.

4. L’autor de l’obra guanyadora rebrà, en l’acte de signatura del contracte –que tindrà una durada de deu anys–, la quantitat de 12.000 euros en concepte d’avançament de drets d’autor, que es fixa en el 10% del preu de venda del llibre. En el cas d’una edició de butxaca, l’autor rebrà el 6 % del preu de venda dels exemplars venuts; en el cas d’una edició digital, el 25% dels ingressos nets de l’editor.

5. L’autor de la novel·la guanyadora cedeix a Editorial Anagrama el dret exclusiu d’explotació de la novel·la en qualsevol format i en totes les modalitats, per a tot el món. L’editorial també es reserva en exclusiva els drets de traducció per a l’edició en tots els idiomes, pels quals l’autor rebrà un 80% de les quantitats percebudes per l’editorial.

6. Editorial Anagrama es limitarà a acusar recepció de les obres degudament presentades al concurs dins el termini indicat, i no es compromet a mantenir correspondència amb els candidats al premi ni a facilitar-los informació sobre la classificació de les novel·les.

 7. El premi s’entregarà el tercer dilluns del mes de gener de 2025.

 8. El jurat està format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i Isabel Obiols i Silvia Sesé en representació de l’editorial. El premi pot ser declarat desert. 

 9. Editorial Anagrama tindrà una opció preferent per decidir la publicació de les obres presentades i no premiades.

10. Un cop adjudicat el premi, les obres no premiades sobre les quals l’editor no exerciti l’opció indicada més amunt seran destruïdes sense que es pugui presentar cap reclamació en aquest sentit.

Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.