El Premi Llibres Anagrama de Novel·la, en llengua catalana, es concedirà anualment. El guardó, amb una dotació de 12.000 euros en concepte d'avançament de drets d'autor, s'entregarà el tercer dilluns del mes de gener.

La col·lecció Llibres Anagrama va començar a publicar-se el febrer de 2014 amb Ampliació del camp de batalla de Michel Houellebecq. Premiats

8è Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2023Reunit a Barcelona el 12 de desembre de 2022 per celebrar la deliberació final, el jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Jordi Puntí, Sergi Pàmies i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé ha decidit per unanimitat atorgar el 8è Premi Llibres Anagrama de Novel·la, dotat amb 12.000 euros i al qual s’han presentat 92 originals, a l’obra

Consum preferent, d’Andrea Genovart.

En paraules de membres del jurat:

«Si “els que cerquen la veritat mereixen el càstig de trobar-la”, com deia Santiago Rusiñol, qui busca desesperadament la pròpia identitat en un món de Consum preferent potser arribarà a la conclusió que la identitat “no és més que el silenci que queda quan deixes d’escoltar la càrrega enganxifosa d’un sentit perimetral.” I, cal dir-ho, no és poca cosa, després del trepidant viatge a què ens arrossega la veu radicalment contemporània que es diu i es contradiu», Mita Casacuberta

«Una novel·la lúcidament emprenyada sobre la precarietat d’una generació i el seu ingrés traumàtic a la vida adulta. Els joves s’hi veuran reflectits amb humor i intel·ligència reconstituent; els no joves quedaran molt contents de no ser-ho», Guillem Gisbert.

«La narradora fulmina allò que irrita el seu sentit comú amb un humor demolidor, un humor que aplica també amb lucidesa i encert a les seves pròpies derives», Imma Monsó.

«Andrea Genovart escriu amb una insolència que és anticonvencional i, sovint, mentre llegeixes, et trobes indignant-te al costat dels seus personatges (o en contra d’ells). Consum preferent es recolza sobretot en la força d’una veu que arriba sense filtres, d’una proximitat col·loquial que a estones demana ser dita en veu alta. Així es disseccionen amb detall els conflictes quotidians --tant heretats socialment com de nova creació-- que viuen els joves d'avui a la ratlla dels trenta anys, sense pietat però també sense autocomplaença. Lluny de la ingenuïtat generacional, la prosa de Genovart creix enèrgica, s'acarnissa amb els llocs comuns i les trampes de la societat del benestar, i a més  té la rara habilitat de fer-se memorable: tanques el llibre i aquella veu ressona. Llavors revius la seva ironia burleta, el to desacomplexat, la festa d'una colla de recursos posats al servei d'un intent d'eixamplar els límits de la literatura catalana», Jordi Puntí.

«Consum preferent situa el lector davant de les contradiccions d’una època en què la precarietat, el triomf de la ignorància i la desesperació són, a més d’evidències irrefutables, un pretext per explicar una història amb una mirada contundent i actual», Sergi Pàmies.

Bases 2024


1. Poden optar al Premi Llibres Anagrama de Novel·la, de caràcter anual, els autors que hi presentin una novel·la original i inèdita en llengua catalana. Un requisit indispensable és que la novel·la no estigui presentada a cap altre premi i que  l’autor disposi de tots els drets d’explotació de l’obra en qualsevol format i modalitat d’edició.

2. Els originals hauran d'enviar-se en PDF, a doble espai i amb les pàgines numerades al correu electrònic manuscritos@anagrama-ed.es. IMPORTANT: l'assumpte del correu haurà d'indicar “Premi Llibres Anagrama 2024” seguit del títol de la novel·la. 

Només serà necessari enviar per correu postal la plicaamb les dades personals (nom, cognoms, domicili i telèfon de contacte de l'autor) i del manuscrit (títol i pseudònim, si cal) a la següent adreça: Editorial Anagrama, carrer Pau Claris, 172, Principal 2a, 08037, Barcelona, Espanya. 

3. Els originals s’hauran d’enviar amb el nom, cognoms i domicili de l’autor, al correu electrònic indicat més amunt. Les obres, acompanyades d’una breu nota biobibliogràfica, es poden presentar amb pseudònim, i en aquest cas és indispensable que el nom, cognom i domicili de l’autor s’afegeixin en un document a part. La convocatòria per a la recepció d'originals estarà oberta des de dilluns 28 d'agost fins divendres 29 de setembre.

4. L’autor de l’obra guanyadora rebrà, en l’acte de signatura del contracte –que tindrà una durada de deu anys–, la quantitat de 12.000 euros en concepte d’avançament de drets d’autor, que es fixa en el 10% del preu de venda del llibre. En el cas d’una edició de butxaca, l’autor rebrà el 6 % del preu de venda dels exemplars venuts; en el cas d’una edició digital, el 25% dels ingressos nets de l’editor.

5. L’autor de la novel·la guanyadora cedeix a Editorial Anagrama el dret exclusiu d’explotació de la novel·la en qualsevol format i en totes les modalitats, per a tot el món. L’editorial també es reserva en exclusiva els drets de traducció per a l’edició en tots els idiomes, pels quals l’autor rebrà un 80% de les quantitats percebudes per l’editorial.

6. Editorial Anagrama es limitarà a acusar recepció de les obres degudament presentades al concurs dins el termini indicat, i no es compromet a mantenir correspondència amb els candidats al premi ni a facilitar-los informació sobre la classificació de les novel·les.

 7. El premi s’entregarà el tercer dilluns del mes de gener de 2024.

 8. El jurat està format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i Isabel Obiols i Silvia Sesé en representació de l’editorial. El premi pot ser declarat desert. 

 9. Editorial Anagrama tindrà una opció preferent per decidir la publicació de les obres presentades i no premiades.

10. Un cop adjudicat el premi, les obres no premiades sobre les quals l’editor no exerciti l’opció indicada més amunt seran destruïdes sense que es pugui presentar cap reclamació en aquest sentit.

Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.