En aquest món, per un moment, som grandiosos

En aquest món, per un moment, som grandiosos

Un jove es descobreix a si mateix en la seva doble condició d’immigrant i homosexual. Un llibre valent i commovedor.

Un fill escriu una carta a la seva mare, que no sap llegir. La carta és, en realitat, un examen de consciència, un repàs dels elements que han anat formant la seva identitat: com a fill d’una família de vietnamites que van fugir del seu país cap als Estats Units i com a jove que descobreix i assumeix la seva homosexualitat.

La família del noi es compon de l’àvia –ara anciana i moribunda–, que va haver de marxar del Vietnam amb les seves filles després de passar per experiències molt dures per sobreviure acabada la guerra. Hi ha també un pare maltractador i absent. I hi ha la mare, una dona desorientada que treballa en un saló de manicura i manté una relació complexa amb el seu fill. I, finalment, el jove protagonista, que va créixer a Hartford, Connecticut, va patir assetjament escolar per la seva doble marginalitat –immigrant i homosexual– i va descobrir essent adolescent l’amor i la sexualitat amb en Trevor...

Un llibre bellíssim i veraç, inspirat en les vivències de l’autor, que combina moments d’una gran cruesa amb d’altres d’una tensió subtil i elusiva. Ocean Vuong ha escrit una primera novel·la en què la literatura es converteix en una precisa eina d’evocació, descobriment i exploració per narrar el pas de l’adolescència a la maduresa.

«Una obra mestra... Valenta, reveladora i extraordinària» (Literary Journal)

«Una de les novel·les més boniques que he llegit, una meravella literària, d’una humanitat extraordinària. Una veritable obra mestra» (Max Porter)

«Expandeix la nostra percepció d’allò que la literatura ens pot fer veure, pensar i sentir quan es creuen fronteres, generacions i gèneres» (Ben Lerner).

 
Ocean Vuong

Ocean Vuong

Ocean Vuong (Ciutat Ho Chi Minh, antigament Saigon, 1988) va emigrar als Estats Units amb la seva família el 1990 després de passar un any en un camp de refugiats a les Filipines. El 2014 va rebre la beca Ruth Lilly / Sargent Rosenberg de la Poetry Foundation i amb el poemari Night Sky with Exit Wounds va guanyar el Whi-ting Award i el Forward Prize als Estats Units i el Premi T. S. Eliot a Anglaterra. Ha publicat en mitjans com The Atlantic, Harper’s, The Nation, New Republic, The New Yorker i The New York Times. És professor de l’Amherst College de Massachusetts. En aquest món, per un moment, som grandiosos és la seva primera novel·la.

Fotografia © Tom Hines