L'última colònia
L'última colònia

L'última colònia

Les tragèdies personals que amaga el passat colonial. Un llibre sobre la injustícia i la necessitat de reparació.

El 27 d’abril del 1973, Liseby Elysé, que aleshores tenia vint anys i estava embarassada de quatre mesos, va pujar a un vaixell que salpava de la petita illa de Peros Banhos, a l’arxipèlag de Chagos, a l’Oceà Índic. Amb ella viatjaven la resta dels habitants nadius, els quals eren reubicats a l’illa Maurici. L’explicació d’aquest èxode forçat la trobem a la Guerra Freda: els americans van decidir d’instal·lar-hi, durant els anys seixanta, una base militar, concretament a l’illa Diego Garcia, i no volien població autòctona a les illes properes. El lloc havia estat cedit pels britànics, perquè era una possessió colonial seva, i el 1965 la van esqueixar de Maurici i la van convertir en el Territori Britànic de l’Oceà Índic.

Quan Maurici es va independitzar, l’any 1968, ho va fer sense aquell arxipèlag, i després va litigar als tribunals per provar de recuperar-lo. El 2018 el cas va arribar al Tribunal Internacional de la Haia. Philippe Sands hi va estar involucrat com a advocat de la part demandant, i el testimoni estrella que va presentar va ser el de Liseby Elysé, que va explicar davant dels jutges la seva tragèdia personal.

Aquest és un llibre sobre les vergonyes del passat i sobre una població autòctona arrencada de la seva pàtria; una història sobre el colonialisme i les seves herències, però també sobre les petites històries que s’amaguen darrere de la Història en majúscula.

«Un llibre vibrant i commovedor que hauria de llegir qualsevol persona interessada per la justícia, la humanitat i els drets humans. Poc sovint un text combina erudició i empatia d’una manera tan eloqüent» (Elif Shafak).

ISBN978-84-339-1859-8
EAN9788433918598
PVP CON IVA20.9 €
NÚM. DE PÁGINAS296
COLECCIÓNLlibres Anagrama
CÓDIGOLA 113
TRADUCCIÓNAriadna Pous Solà
PUBLICACIÓN25/10/2023
ISBN978-84-339-2155-0
EAN9788433921550
PVP CON IVA11.99 €
CÓDIGOLA 113
TRADUCCIÓNAriadna Pous Solà
PUBLICACIÓN25/10/2023
RESEÑAS PRENSA
Ara
COMPARTE EN:
 
Philippe Sands

Philippe Sands

Philippe Sands (Londres, 1960) és advocat i professor de Dret Internacional a l’University College de Londres. Ha intervingut en destacables judicis internacionals celebrats al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i al Tribunal Penal Internacional de la Haia, com els casos de Pinochet, la guerra de Iugoslàvia, el genocidi de Ruanda, la invasió de l’Iraq i Guantánamo. És autor dels assajos Lawless World, sobre la il·legalitat de la guerra de l’Iraq, i Torture Team, sobre l’ús de la tortura per part de l’administració Bush. És col·laborador habitual de publicacions com Financial Times, The Guardian, The New York Review of Books i Vanity Fair, i comentarista de la CNN, la MSNBC i el BBC World Service. Anagrama ha publicat, en castellà, Calle Este-Oeste: «Un indubtable i enlluernador talent literari que converteix cada una de les seves troballes en joies tremendament atractives... Una investigació molt addictiva» (Mercedes Monmany, El Mundo). A Llibres Anagrama s’ha publicat, també, Ruta d’escapada: «Un monument literari escrit per un Plutarc democràtic exemplar» (Jordi Amat, La Vanguardia), i L’última colònia: «Un llibre vibrant i commovedor que hauria de llegir qualsevol persona interessada per la justícia, la humanitat i els drets humans» (Elif Shafak).


Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.