Vides minúscules. Una idea d'Europa

Panorama de narratives - Un club de lectura d'Anagrama

Vides minúscules. Una idea d'EuropaVides minúscules. Una idea d'Europa - En curso
Informació general

Durant dècades, la superioritat econòmica, política i moral d’Occident va ser vista com un fet objectiu i poc qüestionable. Avui en dia, en canvi, no és difícil trobar discursos que pregonen el seu declivi i/o l’amenaça que plana sobre la seva integritat. En el cas europeu, la resposta a les guerres d’Ucraïna i del Pròxim Orient, la gestió de la crisi migratòria i les morts al Mediterrani o l’expansió del mite de la «gran substitució», com així la pèrdua de competitivitat industrial del continent o el repte que el canvi climàtic li suposa, poden reforçar aquestes opinions.

La cita amb les urnes del proper mes de juny confirmarà, previsiblement, el gir autoritari i excloent que està prenent la idea d’Europa. Mentre alguns especialistes alerten de la restricció i el retrocés en drets i valors democràtics, entre la ciutadania augmenta la creença que tant la Unió Europea com els diferents organismes aliats són, per sobre de tot, una mera suma d’interessos nacionals, uns clubs d’estats que es defensen mútuament.

Aquest cicle vol defensar que són les vides minúscules de la ciutadania allò que conforma qualsevol unitat política i col·lectiva. Pretén examinar com ens en podem fer càrrec de l’herència rebuda (en tots els seus graus i connotacions) i de la ràpida transformació social actual. Vol indagar quin paper vol i pot jugar-hi la ciutadania i debatre sobre si és possible traçar (rescatar?) un projecte comú i radicalment democràtic al Vell Continent.


Programa

Dimecres 17 d’abril: Vidas minúsculas, de Pierre Michon.

Dimecres 8 de maig: Crematorio, de Rafael Chirbes.

Dimecres 29 de maig: El futuro futuro, d’Adam Thirlwell. Convidada: Ana Rodado, editora.

Dimecres 19 de juny: Usos amorosos de la postguerra española, de Carmen Martín Gaite.

Dimecres 17 de juliol: Libre, de Lea Ypi. Convidada: Silvia Sesé, editora.

Conductor de les sessions: Ferran Muñoz Jofre, editor.


Bibliografia

Michon, Pierre, Vidas minúsculas, Panorama de narrativas, 2002
Thirlwell, Adam, El futuro futuro, Panorama de narrativas, 2024
Chirbes, Rafael, Crematorio, Compactos, 2010
Martín Gaite, Carmen, Usos amorosos de la postguerra española, Compactos, 2023
Ypi, Lea, Libre, Panorama de narrativas, 2023

Places: 21 persones
Qualsevol dubte o informació extra, ens podeu contactar a academia@anagrama-ed.es
Comparteix
17/04/2024 - 17/07/2024
18:30
Oficines de l'Editorial Anagrama (carrer Pau Claris 172, principal 2ª, Barcelona)
20€ (5 sessions). Amb IVA inclòs.
Funcionament: Aquest club de lectura es farà exclusivament de forma presencial a la terrassa de les oficines d'Anagrama, i serà conduïda pels propis editors. Cada sessió serà de dues hores, en format participatiu, per la qual cosa serà necessari que conegueu o hagueu llegit prèviament el llibre corresponent per poder participar-hi. L'aforament és molt limitat, per la qual cosa demanem que els inscrits es comprometin a asistir a totes les sessions. Les inscripcions només seran definitives quan s'hagi efectuat el pagament del curs. Després de la primera sessió, no es reemborsarà l'import del curs. Si no es pot assistir al curs caldrà avisar, mitjançant correu electrònic, a: academia@anagrama-ed.es, amb un mínim de 48h d'antelació. En cas contrari només es reemborsarà la meitat de l'import. Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada.