23/12/2022
Comença a llegir 'La plantilla' d'Olga Ravn

Les següents declaracions es van recollir per tal d’obtenir informació sobre les relacions entre els membres del personal i els objectes de les sales. Al llarg d’un període de divuit mesos, el comitè va entrevistar la totalitat de la plantilla a fi de saber quina relació mantenien amb les sales i els objectes. Mitjançant aquestes gravacions imparcials de les declaracions, preteníem recopilar in situ dades sobre el procés de treball  i investigar a quins possibles impactes havien estat exposats els treballadors, així com de quina manera aquests impactes, o potser relacions, podien provocar- los canvis permanents, i fins a quin punt es podia considerar que aquests canvis havien fet millorar o empitjorar el rendiment, la comprensió de la feina o l’adquisició de coneixements o habilitats nous, a més de determinar les conseqüències que han tingut per a la producció.

DECLARACIÓ 004

Netejar-l os no és difícil. El  gros, diria jo, emet una mena de brunzit, o són imaginacions meves? Potser no us referiu a això? No ho tinc clar, però... és femella, no? Els cordons són llargs, estan trenats amb fibres blaves i platejades. La tenen penjada amb una corretja de cuir de color de vedell embastada de blanc. Bé, de quin color és un vedell? No n’he vist mai cap. De l’abdomen li surt una cosa rosada. No sé com dir-ne, és com un brot fibrós. Aquesta costa més de netejar que els altres. Normalment faig servir un raspallet. Si se’m permet dir-ho, crec que no l’hauríeu de tenir sempre penjada. Un  dia havia post un ou, que s’havia esmicolat en caure. El contingut de l’ou havia quedat a terra i l’extrem fibrós del brot hi estava ficat. Al final ho vaig recollir. És el primer cop que ho explico. Potser vaig fer mal fet. L’endemà se sentia un zum-zum. Més fort que un zum-zum, com un brunzit elèctric. I el dia següent tornava a estar en silenci. Des de llavors no ha dit res més. És tristesa? Faig servir les dues mans. No sabria dir si els altres han sentit res. Acostumo a anar-hi quan tothom dorm. No és difícil mantenir-ho net. Ho he convertit en el meu petit món. Parlo amb ella mentre reposa. Potser no sembla gran cosa. Només hi ha dues sales. Pot semblar un món petit, si no l’has de netejar.

* * *

Traducció de Maria Rosich

* * *

La plantilla

 

Descobreix més sobre La plantilla d'Olga Ravn  aquí.
 


COMPARTE EN:

Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.