Tríptic de la terra

Tríptic de la terra

Vint-i-cinc anys després de la publicació de La terra retirada i La palmera de blat, Mercè Ibarz tanca el Tríptic de la terra, l’obra de tota una vida, amb Labor inacabada. Tres joies amb les quals l’autora explora, amb gran llibertat expressiva, les fronteres entre gèneres literaris, paisatges i generacions.  

Quan Mercè Ibarz, l’any 1993, va publicar La terra retirada va obrir un camí que no ha deixat de donar fruits per a la narrativa en català. «Crònica autobiogràfica i d’un país», en paraules de Joan Triadú, «testimoni impagable», Ibarz hi evocava els canvis socials, econòmics i paisatgístics que la gestió de les terres actives de cultiu pot suposar en un territori: en aquest cas, el seu poble natal, Saidí, a la Franja. El llibre es va convertir ràpidament en «un clàssic indiscutible de la literatura catalana del darrer quart del segle XX», com va dir Julià Guillamon.

Al cap de dos anys va escriure’n la versió novel·lada, La palmera de blat, protagonitzada per una jove periodista que torna tres dies al poble per assistir al funeral del seu avi centenari. És una novel·la d’una bellesa rara, plena d’imatges inesborrables, en què, com qui segueix un joc de pistes —de vegades ben tangibles, de vegades tan sols intuïdes o somiades—, la protagonista reanima la memòria del seu racó de món, dels seus vius i dels seus morts.

Ara, passats més de vint-i-cinc anys, reprèn el fil a Labor inacabada per donar forma a aquest Tríptic de la terra. Altre cop en el registre de la crònica en primera persona, amb fragments d’assaig fotogràfic, Mercè Ibarz continua, amb renovada llibertat expressiva, les seves anades i vingudes entre les fronteres dels gèneres literaris per constatar fins a quin punt les històries, la història, comencen a contar-se soles i amb els anys es descobreix que no s’acaben mai.

Aquesta obra ha rebut una ajuda a l'edició del Ministeri de Cultura i Esports
Aquesta obra ha rebut una ajuda a l'edició del Ministeri de Cultura i Esports
 
Mercè Ibarz

Mercè Ibarz

Mercè Ibarz (Saidí, 1954) és narradora, periodista cultural i assagista. És autora de La terra retirada (1993) i La palmera de blat (1995), reunides juntament amb Labor inacabada a Tríptic de la terra (2020): «Si teníem algun dubte sobre si Mercè Ibarz és una de les grans de la literatura catalana contemporània, precursora de tantes coses, amb el Tríptic de la terra s’esvairan de cop»  (Andreu Gomila, Time Out); «Ibarz és brillant i aquí ho mostra més que mai, perquè la història no domina, sinó que ho fan els personatges i la vivència» (David Castillo, La República). També ha publicat els reculls de contes A la ciutat en obres (2002) i Febre de carrer (2005), reunits ara a Contes urbans: «Als contes de Mercè Ibarz l’experiència real es transfigura com les imatges dels somnis» (Julià Guillamon, La Vanguardia), No parlis de mi quan me’n vagi (2010), Vine com estàs (2013), L’amic de la Finca Roja (2017) i Retrat de Mercè Rodoreda (2022). És articulista de VilaWeb i El País. La seva obra més recent és No pensis, mira.


Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.