19/05/2020
'Canto jo i la muntanya balla', d’Irene Solà guanya el Premi de Literatura de la Unió Europea 2020

L’escriptora Irene Solà, amb la seva novel·la Canto jo i la muntanya balla, ha estat guardonada amb un dels 13 Premis de Literatura de la Unió Europea 2020, que es concedeixen a obres d’autors emergents.

La novel·la havia estat escollida finalista a la shortlist de representants d’Espanya i avui n’ha resultat la guanyadora. Un jurat compost per experts en literatura atorga un premi per cada estat participant. En aquest cas, el jurat està compost per: Xavier Aliaga Antonio Ávila, Sara Sánchez, Dolors Udina i Fernando Valls. Les altres novel·les finalistes a la shortlist espanyola eren Temporada de avispas, de Elisa Ferrer (Tusquets Editores), Serem Atlàntida, de Joan Benesiu (Editorial Periscopi) i Noche y océano, de Raquel Taranilla (Seix Barral).

Sobre Canto jo i la muntanya balla el jurat ha destacat «la riquesa, naturalitat i expressivitat del seu llenguatge, la forma poètica i imaginativa d’explicar una sèrie d’històries situades en un entorn natural i fronterer, a través de diversos narradors, alguns inesperats. Una novel·la que combina bellesa i duresa, amb un univers propi narrat en un estil vigorós i sorprenent. Una obra que neix també del caràcter interdisciplinari de la seva autora: poeta, narradora i artista plàstica».

L’European Union Prize for Literature (Premi de Literatura de la Unió Europea, EUPL) té com a objectiu posar en relleu la creativitat i la riquesa diversa de la literatura contemporània europea en el camp de la ficció, promoure la circulació de la literatura a Europa i fomentar un major interès per les obres literàries d’autors emergents entre els diversos estats membres.

Els guardons es lliuraran en una cerimònia que tindrà lloc el proper 29 de setembre a Brussel·les. Els guanyadors rebran un premi de 5.000 €, així com altres ajuts promocionals que contribuiran a donar a conèixer l’obra a nivell europeu i millorar les seves possibilitats de traducció a altres llengües.

Canto jo i la muntanya balla va rebre el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2019. Des de la seva publicació, al maig de 2019, la novel·la ha estat traduïda i publicada en castellà, també a Anagrama. Per aquesta traducció li va ser atorgat el Premio Cálamo 2019 a la categoria ‘Otra Mirada’. Així mateix, en aquest temps s’han venut els drets de traducció a nou territoris lingüístics, que es publicaran properament: italià (Blackie Edizioni), anglès per als Estats Units (Graywolf), anglès per al Regne Unit (Granta), francès (Seuil), gallec (Kalandraka), basc (Alberdania), hongarès (Magvetö), croat (Vuković & Runjić) i macedònic per a Macedònia del Nord (TRI Publishing Centre).

Comença a llegir la novel·la aquí.


COMPARTE EN:

Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.